Per què Drosphila melanoganster?

Fitxa sistemàtica
• Tipus: Artròpodes
• Classe: Insectes
• Grup: Oligoneòpters
• Ordre: Dípters
• Superfamília: Asquizis
• Família: Drosofilids
• Gènere: Drosophila
• Espècie: melanogaster

La Drosophila, mosca del vinagre o mosca de la fruita és un petit insecte, d'uns 3 mm de longitud, de color groguenc amb uns grans ulls vermells. Es tracta d'una espècie cosmopolita, és a dir, que la podem veure en tot el món.

La principal tasca d'aquests insectes va ser portada a terme per biòlegs genetistes a principis del segle XX que van trobar en aquest petit animal un bon model per a desenvolupar els seus experiments i poder explicar la transmissió dels caràcters hereditaris entre moltes altres teories d'hereditàries. La criatura de la mosca del vinagre és relativament fàcil perquè aquest insecte es reprodueix amb molta facilitat gràcies al gran nombre d'ous que diposita en cada la seva posada (són animals molt prolífics que fan diferents posades), que té un cicle vital molt curt (pel que ràpidament tindrem noves criatures) i que les dificultats associades a aquest animal durant la criança són mínims. La petita grandària de la mosca del vinagre és altre detall que fa que la Drosophila melanogaster suposi una tasca poc complicada a l’hora de criar-la, ja que gràcies a aquesta característica no és necessari unes grans infraestructures per a criar a aquests animals. Com a conseqüència, els costos econòmics són molt més baixos que si es desenvolupés amb altre animal molt més gran. La facilitat amb la qual es pot criar la mosca del vinagre és un dels motius que expliquen perquè els científics l'han utilitzat per a investigacions genètiques.

La Drosophila melanoganster és un dels organismes anomenats model, hi ha molts organismes models utilitzats per genetistes: Escherichia coli (bacteri de l'intestí d'alguns mamífers, inclosos humans), Saccharomyces cerevisiae (llevat de cervesa), Caenorhabditis elegans (nematodo), Arabidopsis thaliana (planta de la família de la mostaza), Mus musculus (ratolí domèstic), Arabidopsis thaliana (planta), Neurospora crassa (floridura del pa), Zea mays (blat de moro), Danio rerio (peix zebra).

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada