Comença la cria!

Després de tenir a punt tots els preparatius he anat al CDECT a buscar les mosques. M'he emportat un flascó amb cada soca de mosques que tenien per mirar totes les mosques amb les diferents mutacions i poder fer experiments per familiaritzar-me amb les eines i per suposat amb les Drosophiles, el seu cicle vital i en general per observa-les i començar a fer els primers creuaments de prova.
He portat aquestes soques mutants que són les que disposa el Centre:

1- Drosophila melanogaster “salvatge” o tipus silvestre.







2- Drosophila melanogaster “yellow. Cos, quetes i venes alars de color groc. (cromosoma X)










3- Drosophila melanogaster “white”. Ulls de color blanc (cromosoma X)









4- Drosophila melanogaster “sepia” (se). Ulls de color sèpia. (cromosoma 3)










5- Drosophila melanogaster “ebony” (e). Cos fosc, progressivament més pigmentat amb l’edat de la mosca. (cromosoma 3)









6-Drosophila melanogaster “vestigial”. Ales curtes (cromosoma 2)








7- Drosophila melanogaster “eyeless” Ulls molt petits (cromosoma 3)







Començaré a creuar-les primer per comprovar les lleis de Mendel i aprendre a diferenciar sexes. Per internet he trobat moltes formes de fer-ho, les que veig més significatives són aquestes quatre:

- El mascle és més petit que la femella
- El mascle té unes pintes sexuals negres al primer segment tarsal (primer parell de potes)
- La femella té més segments que el mascle i es veuen com uns anells foscos que alternen
amb bandes clares.
- La femella té la punta de l'abdomen acabada en punxa i el mascle, de forma arrodonida.


He pensat que començaré a fer creuaments fàcils que la descendència sigui pronosticable.

1- En el primer flascó he posat 2 femelles Ebony i 2 mascles salvatges. Al ser una soca normal i l'altre mutant, la F1 hauria de donar uniforme i la F2 en una proporció de 3:1
2- En el segon flascó he posat 2 femelles Vestigials i 2 mascles ebony. Al ser dues soques mutats la F2 hauria de donar 9:3:3:1 (9 salvatges, 3: Ebony, 3: Vestigials, 1 Ebony/Vestigial)
3- En el tercer flascó he introduit 2 femelles sepia i 2 mascles salvatges. Igual que al primer flascó, es tracta d'una soca normal amb una mutant i per tant la F2 hauria de sortir en una proporció de 3:1.
4- En el flascó 4 he introduit 2 femelles salvatges i 2 mascles white. El resultat hauria de ser igual que el flascó 1 per les mateixes rvaons tot i que com les drosophiles white tenen una mutació al cromosoma X potser hi ha canvis als resultats perquè la mutació està lligada al sexe.
I finalment,
5- En el flascó 5 he introduit 2 femelles white i 2 mascles vestigials. Els resultats haurien de ser, un altre cop, 9:3:3:1. Tot i que com he dit abans les femelles white tenen una mutació lligada al sexe que pot afectar a les proporcions esperades.

El resultat dels flascons ha estat aquest




Fent aquests creuaments he pogut veure amb la lupa binocular totes les soques, els he fet fotos i he començat a distingir unes soques de les altres a simple vista.

El procediment que he seguit per fer els creuaments en cada flascó ha estat el següent:
He agafat una mosca amb molt de compte amb un pinzell del número 0 i tot seguit l'he posat en una càpsula de petri amb aigua perquè és la única manera de que s'estiguin quites un moment mentre s'eixuguen les ales. Les he mirat amb la lupa binocular i he distingit mascles i femelles, finalment amb el pinzell he introduït les mosques adequades en cada flascó.


Ara només queda esperar a que surtin els ous...